Det finns gott om spel där tärningen spelar en grundläggande och viktig roll. Dels så finns det spel där tärningen är enda utrustning man behöver. Sen finns det spel där tärningen styr hur spelet utvecklar sig. Det finns gott om tärningsspel och när man går igenom dem så står det snart klart att det är en viktig del av spelkulturen.
Att spela med tärning har man gjort länge. I de mest avancerade spelen så är det en mängd olika tärningar som används. I vissa spel så är tärningen inte sexkantig med siffror eller prickar. Det finns gott om spel där tärningen har ovanliga former och där man bytt ut siffror och prickar mot andra symboler. Mer om själva tärningens utformning kan man läsa i denna artikel om tärning.
Rena tärningsspel
Det finns vissa spel där tärningen spelar en större roll än i andra. I dessa spel är tärningen ofta den enda utrustning som behövs för att spela spelet. Ett sådant spel är Yatzy. I Yatzy så använder man fem stycken tärningar.
Det är standardtärningar som är i bruk. Alltså sexkantiga med antingen siffrorna ett till sex skrivna på sidorna, eller prickar som symboliserar dessa siffror. Varje spelare kastar samtliga tärningar på en gång så de landar på bordet man sitter runt. Målet är att fä olika kombinationer av siffror, alltså att tärningarnas sidor visar olika valörer.
Exempel på dessa valörer är ett par, då är två av tärningarna samma, en annan är triss där tre av tärningarna visar samma siffra. Man vill att tärningarna i dessa kombinationer ska visa så höga siffror som möjligt eftersom det är de som man räknar för att få ett resultat. Den högsta och mest åtråvärda kombinationen är den som spelet är uppkallat efter, nämligen yatzy.
Då ska alla fem tärningar visa samma siffra. Lyckas man få denna kombination så får man 50 poäng och tar ett rejält kliv uppåt på poänglistan.
Tärningar i brädspel
Många brädspel, dock inte alla, använder sig av tärningar. Där har de olika funktioner. Det kan vara som i Monopol och liknande spel där man slår tärningarna för att avgöra hur mycket man får röra sig framåt på spelplanen. Men de kan även ha andra funktioner. Ett exempel är just från Monopol där man kan använda tärningarna för att försöka komma ut ur fängelset.
Att tärningar har dubbla funktioner i spel är vanligt. Listan kan göras lång över spel där de används till mer än att avgöra hur man rör sig på spelplanen. I brädspel finns det ibland olika uppsättningar med tärningar. Det kan handla om standardtärningar med sexkanter för att bestämma hur en spelare får flytta sin pjäs.
Sen kan det vara en annan typ av tärning för att avgöra exempelvis hur en spelare får bete sig i en särskild situation. Man kan konstatera att tärningar av olika slag är mycket viktiga i brädspel och är en stor del i att man kan spela dem alls. I och för sig hade man nog löst det på ett annat sätt om man saknade tärningar. Men tärningarnas mångsidighet gör att de föredras av många spelmakare.