eSport spel

Konkurrenskraftiga spel har varit en populär tidsfördrift under årtionden, men det är inte förrän det senaste decenniet som eSportindustrin blivit så stor som den är idag. ESport är idag en bransch värd flera miljarder kronor och innehåller en mängd olika spelgenrer, spel samt professionella ligor och spelare. Är du ny inom eSportsvärlden kan det kännas obegripligt att förstå alla de olika spelkategorierna och de respektive populära spelen inom dessa genrer. Men oroa dig inte, vi har här i denna artikel sammanställt en lista över de 5 huvudkategorierna inom eSport, samt listat de spel som är mest populära inom de olika genrerna idag.

Kort om eSport

Innan vi går igång med att introducera de olika spelkategorierna och de spel de innehåller vill vi förklara eSport så kortfattat som det går för dig som ännu är nybörjare inom eSportvärlden. ESport är inget komplext egentligen. Det liknar vilken annan sportgren som helst, förutom att spelarna inte möts på en plan och skjuter efter en boll. Istället möts de inne i ett dator- eller konsolspel, i en virtuell värld. ESports är ett samlingsnamn för alla de spel som spelas inom sportgrenen, och alltså inte endast en “sport” som exempelvis fotboll eller hockey är.

ESport föddes någon gång under 70-talet, men det fick först sitt namn under 90-talet och blev först riktigt populär i början på 2000-talet. Idag anhålls det en mängd olika stora turneringar världen över och fansen inom eSport är verkligen inga att skoja med! Dessutom ligger det miljontals kronor i vinstpotten på de olika turneringarna, vilket som säger rätt mycket om hur stort eSport blivit.

Spelgenrer inom eSport

Det finns en mängd olika spelgenrer inom eSport, men de vanligaste associerade med sporten är Multiplayer Online Battle Arena (MOBA), First-person Shooter (FPS), Fightingsspel, Battle Royale och Realtidsstrategi (RTS). Låt oss förklara dessa genrer mer utförligt för dig.

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)

MOBA är en undergenre inom strategispel där varje spelare kontrollerar en karaktär med en uppsättning unika förmågor som förbättras under spelets gång och därmed även förbättrar lagets övergripande strategi. Målet med MOBA-spel är att förstöra sina motståndares huvudstrukturer, som är beläget i motsatt hörn av slagfältet.

First-person Shooter (FPS)

FPS är en genre inom dator- och konsolspel där fokusen är centrerad på ett vapen ur ett förstapersonsperspektiv. Det vill säga att spelaren upplever hela spelet genom spelkaraktärens ögon. Vad spelen går ut på varierar, det kan bland annat innebära att de försöker förinta så många motståndare som möjligt, eller genom att uppnå någon form av mål som att plantera eller desarmera en bomb.

Fightingsspel

Fightingsspel är ännu en genre inom eSportsvärlden där fokusen ligger på ett begränsat antal karaktärer som slåss mot varandra tills de besegrar sina motståndare eller tiden går ut. Matcherna består vanligtvis av ett flertal omgångar, där varje spelares karaktär har olika förmågor.

Battle Royale

Battle Royale är en spelgenre som blandar överlevnadselement med äventyr i ett spel där sista man stående blir vinnaren. Dessa spel involverar hundra- till tusentals spelare som börjar med minimal utrustning och har som uppgift att eliminera alla andra motståndare eller lag.

Realtidsstrategi (RTS)

I ett Realtidsstrategispel deltar deltagarens positionsstrukturer och manövreringsenheter under spelarens kontroll för att säkra områden på kartan och/eller förstöra sina motståndares tillgångar. Under spelets gång bygger spelarna en armé genom att konstruera byggnader och utveckla enheter för att dominera en spelkarta och besegra motståndarlagens arméer. För att lyckas med detta måste spelaren normalt samla den begränsade resurs som finns på kartan för att kunna utveckla sin byggnad.

De mest populära spelen inom eSport

När du läst om de olika genrerna/kategorierna inom eSport förstår du säkert att det är någorlunda mer invecklat än många andra sporter, men det betyder bara att det är ännu mer underhållande på köpet! Inom de olika spelkategorierna finns det ett dussin olika spel att tillgå, med minst ett spel för alla – oavsett om du själv vill spela det eller se på matcher genom streamingplattformar. Vi kan tyvärr inte lista alla spel inom de olika spelgenrerna, men vad vi kan är att nämna ett av de mest populära spelen inom varje kategori.

MOBA – League of Legends

Det mest klassiska MOBA spelet är League of Legends (LoL), och är än idag en klar favorit hos många eSportsfantaster. Spelet har en väldigt detaljerad handling, med en originell fantasymiljö som gör LoL till ett extremt unikt spel. Målet med spelet är att förstöra det motsatta lagets nexus genom att kämpa dig igenom ett brett utbud av olika karaktärer.

FPS – Counter-Strike: Global Offensive

Ända sedan Counter-Strike föddes har serien ständigt legat på toppen av FPS-spel. Global Offensive, den fjärde i serien, är en klar favorit bland spelare världen över och går ut på att Terrorister och Anti-Terrorister möts. Båda sidor har som uppgift att eliminera den andra sidan samtidigt som de försöker uppnå separata mål.

Fightingsspel – Mortal Kombat 11

Mortal Kombat är en spelserie känd för sina blodiga och våldsamma spel, och Mortal Kombat 11 tar definitivt saker och ting till en högre nivå än tidigare. Spelet går ut på att förinta sina motståndare, i form av olika karaktärer, i olika miljöer under spelets gång. För att lyckas med spelet krävs det att du strategiskt väljer rätt karaktärer efter deras styrkor och svagheter.

Battle Royale – Fortnite

Fortnite är ett Battle Royale spel som erbjuder en värld med många upplevelser. Som spelare släpps du på en ö för att vara med och tävla in i det sista som den sista spelaren – eller laget – som står kvar. På ön kan du skapa din egen värld med dina regler, eller rädda den genom att bekämpa monster. Det finns alltid något att se fram emot i Fortnite, inklusive nya föremål, vapen, fordon och speciella “säsonger”.

RTS – Starcraft 2

Även om RTS-spel inte är lika kända idag som exempelvis MOBA och FPS-spel finns det ändå människor som vägrar släppa taget om klassiska titlar inom RTS-genren som Starcraft 2. Precis som dess föregångare kretsar spelet kring tre arter: Terrans (människor), Zerg (en superart) och Protoss (en teknologisk art). Målet med spelet är ganska enkelt: nämligen att förinta motståndarens strukturer/enheter.