Introduktion till Liquipedia

Föreställ dig en plats där faktabaserad information om eSport finns listad. En hemsida där du kan söka på vilket spel och vilken spelare som helst och fördjupa dig i den information som finns. En hemsida lite som Wikipedia – fast där artiklarna är skrivna av eSportsfans och proffs och är tillägnade alla som brinner för elektroniska sporter. Denna plattform existerar idag. Den kallas för Liquipedia.

Vad är Liquipedia?

Liquipedia är en relativt ny plattform. Den skapades för att alla som älskar eSport och/eller utövar sporten ska kunna söka och fördjupa sig i information som berör eSport. Sidan innehåller för närvarande över 300 sidor med innehåll och den växer för varje dag som går.

Idag klassar de flesta eSportfansen och eSportsspelarna Liquipedia som en ovärderlig resurs. Men det är inte bara de största eSportsnördarna som finner Liquipedia användbar. Alla kan använda Liquipedia – från bettingspelare som letar efter statistik och insikter till nybörjarna som vill bli mer allmänbildade.

Så använder man Liquipedia

Du behöver inte vara insatt i eSport för att hitta runt, men du kommer såklart finna informationen mer nyttig om du är det. Precis som på Wikipedia skriver du vad du söker efter uppe i sökfältet och klickar på “Search”. Men du kan också navigera dig genom de färgkodade boxarna på förstasidan och leta dig fram till den information du söker på så sätt.

Det finns alltid information att ta del av på Liquipedia. Allt från statistisk från den senaste turneringen till nyheter om det äldsta fighting-spelet.

Hur du loggar in och registrerar dig

Om du vill kunna skriva och bidra till Liquipedia på olika sätt måste du först skapa ett konto. Det är väldigt enkelt och tar endast ett par minuter. Här följer en enkel steg-för-steg guide för hur du går tillväga.

Steg 1 – Klicka på registrera nytt konto

Börja med att klicka på knappen för att registrera ett nytt konto. Du hittar registreringsknappen under valfri artikel hos Liquipedia.

Steg 2 – Fyll i den önskade informationen

Du kommer sedan att bli ombedd att fylla i information som namn och e-post. Fyll i dessa enligt instruktionerna.

Steg 3 – Bekräfta din e-post

Sista steget är att logga in på din mail och verifiera din e-postadress via länken du får skickad till dig.

Vilka esporter hittar du på liquipedia?

Du kan läsa om otroligt många e-sporter på Liquipedia. Här följer en kort introduktion till några av de vanligaste esporterna som går att läsa om.

Dota 2

Dota 2 är ett välkänt e-sportspel med fantasytema. Det utvecklades av ett företag vid namn Valve Corporation och lanserades första gången 2013. Själva spelet är gratis men det går att köpa till speciell utrustning för den som vill. Det anordnas regelbundna tävlingsmatcher inom Dota 2 där det finns stora pengar i prispotten. Den största är förmodligen The International som går av stapeln i Seattle varje år. Här ligger det flera miljoner i prispotten.

Valorant

Valorant är ett förhållandevis nytt spel som lanserades 2020. Det har ofta jämförts med Counter-Strike då det också är ett first person shooter-spel. Du spelar i lag och har flera olika karaktärer att välja bland. Ett av lagen ska försvara och ett av lagen ska anfalla. Spelet är utvecklat av Riot Games som också ligger bakom League of Legends. Eftersom Valorant är ganska nytt är det inte lika välkänt i e-sportens värld. Det har dock stor potential för framtiden.

Counter-Strike

Counter-strike eller CS som det vanligtvis kallas är ett av världens kändaste e-sportspel. Här kämpar två lag mot varandra i olika spelrundor. CS har varit dominerande inom e-sport och det började anordnas turneringar redan år 2000. Några välkända turneringar inom CS är WCG och ESWC. Även här handlar det om miljontals kronor i prispengar. Sverige har länge varit ledande inom CS och några av sportens största profiler är svenskar.

Rocket League

Rocket League är ett fotbollsspel som först lanserades 2015. Du kan välja om du vill spela själv eller tillsammans med andra. Du spelar fotboll fast från raketdrivna bilar. På spelplanen finns det alltid speciella boosters utplacerade. Dessa kan bland annat ge dig mer fart. Matcherna spelas normalt i fem minuter. Rocket League har blivit väldigt populärt i e-sportvärlden och kan spelas på nationell eller internationell nivå. De har till och med en helt egen liga som spelas två gånger per år.

Mobile Legends

Mobile Legends är ett spel som främst är känt i Asien. Det är ett klassiskt strategispel där två lag ska ta över varandras territorium. Spelet har blivit så populärt att det blivit en självklar e-sport. I nuläget anordnas det främst turneringar i Asien men det börjar även komma turneringar till Europa. Man anordnar även VM en gång per år där alla de bästa lagen gör upp om den åtråvärda titeln.