Vilka är Ninjas in Pyjamas?

Ninjas in Pyjamas, ofta kallade NIP, är en svensk eSportsorganisation som funnits sedan 2000. Sedan deras etablering har de spelat inom de flesta divisioner; Quake, Warcraft, LoL, CS, Overwatch samt Dota 2. Mest kända är de dock för sin karriär inom Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO).

Ett lag som bestått av några av världens främsta spelare

NIP har som sagt funnits sedan 2000. Det vill säga att det är en av de första professionella organisationerna inom elektronisk sport, men också en av de få som existerar än idag. Det var när de vann sitt första världsmästerskap i CPL Winter i CS 2001 som de verkligen satte sitt namn på kartan. Har var bland annat välkända HeatoN och Potti med i uppställningen.

Efter vinsten 2001 blev NIP klassat som ett av de främsta lagen inom Counter-Strike. Under 2003 hade de tjänat ihop hela 1,5 miljoner i vinstpengar. Laget splittrades några gånger under åren, men läkte snabbt igen. Nya laguppställningar ägde rum för varje år som gick. Snart var det fyllt av de största namnen inom svensk eSport, med bland annat f0rest, GeT_RiGhT, Lekr0 och Xist.

Ninjas in Pyjamas idag

Vem hade väl anat att ett par eSportfantaster hade kunnat forma ett av de största och mest legendariska esportlagen i världen? På något sätt lyckades det bli just Ninjas in Pyjamas. Idag har NIP tävlat på den högsta nivån över nästan ett dussin speltitlar. De fortsätter vinna matcher och turneringar, oavsett vilka konkurrenter de står inför. Med sin vision om att föra spelkulturen in i en värld utan gränser hoppas vi ser mycket mer av NIP framöver!