Emil “HeatoN” Christensen – legenden inom Counter strike

En av de första stora eSport-personligheterna var HeatoN. Det var aliaset för svenske Emil Christensen som under 2000-talets första del dominerade sporten. Nu är han pensionerad från eSporten men hans namn talar många om med vördnad.

När man pratar om legender inom eSport så är där vissa namn som alltid dyker upp. Ett är Emil Christensen, eller HeatoN som han var känd som. HeatoN var runt millennieskiftet en av de svenskar som var först med att bli stora inom eSport. Han spelade Counter Strike och var med i klaner som Ninjas In Pyjamas och SK-gaming.

Efter förstaplatsen med Ninjas In Pyjamas 2001 i världsmästerskapen, fram till 2007, så sågs han av de flesta som den främsta inom sitt spel. Han fick respekt av andra spelare och hjälpte till att popularisera eSport.

Counter Strike

Spelet Counter Strike var från börjar en modifikation till succén Halflife. Modifikationen släpptes 1999 och ett år senare släpptes det som eget spel. Det är ett förstapersonsskjutarspel som blivit otroligt populärt. På skärmen visas synfältet från den figuren man spelar med. Det han eller hon ser, syns också på skärmen.

Det ger en spelupplevelse där spelaren lätt blir uppslukad av spelet. Spelet går ut på att skjuta fiender och genomföra uppdrag. Detta tillsammans med andra som spelar på samma sida.

Lagsport

Counter Strike är ett spel där man i de stora turneringarna och tävlingarna normalt spelar som lag. Det är även en sport där man under matcherna på elitnivå spelar inför publik. De som tittar på matcherna är ofta själv spelare och rycks med i hur det går för deras favoritlag, precis som i andra sporter.

ESporten växer

Sporten växer fortfarande och det är stor skillnad mot när HeatoN var med och tog VM-guldet 2001. Då var datorspel fortfarande sett som ett tidsfördriv för ungdomar, inte den karriärmöjlighet som det har växt till idag. Miljoner drömmer om att nå elitnivå men det är bara en liten minoritet som lyckas.

För de som lyckas väntar ett par år där konkurrensen är hård. HeatoNs aktiva karriär som professionell datorspelare sträckte sig över sex år. Det är allmänt känt att när man har nått en viss ålder så försämras reaktionstiderna och man tappar som spelare. Därför är det viktigt att maximera de aktiva åren. Har man varit framgångsrik så är det inte bara prispengar som lockar.

Där finns även attraktiva sponsorkontrakt för de bästa lagen. Dessa två inkomstkällor i kombination gör att det går att tjäna gott om pengar, men bara för de bästa.

HeatoN efter karriären

Efter de aktiva åren som tog slut 2007 så har HeatoN fortsatt ha en koppling till eSporten. Bland annat har han jobbat som kommentator till de livesändningar som sker, men han har över tagit fram datortillbehör. Dessa är speciellt anpassade för gaming. Bland annat en datormus som blivit mycket populär.

Vad HeatoN kommer ta sig för härnäst vet bara han. Men vad som är säkert är att hans namn och minnena av hans matcher kommer fortsätta vara legender inom eSport-världen.