De 7 bästa svenska eSportspelarna

Sveriges bidrag till eSport kan man inte förbise. När det gäller eSport har Sverige länge funnits på kartan. Nedan nämner vi 7 av de spelare som bidragit till att Sverige blivit ett känt namn inom eSport.

1.    Olof “olofmeister” Kajbjer Gustafsson

“Olofmeister”, eller Olof Kajbjer Gustafsson som han heter, är en av de största namnen vi har i Sverige. Han är en professionell Counter-Strike: Global Offensive-spelare och tidigare Counter-Strike-spelare. Numera spelar han för FaZe Clan som en supportive lurker. Tidigare var han en spelare för Fnatic, där han under sin tid vann två Majors – ESL One: Katowice 2015 och ESL One: Cologne 2015.

2.    Christopher “GeT_RiGhT” Alesund

Christopher Alesund är en svensk, professionell Counter-Strike: Global Offensive och Counter-Strike-spelare som dessvärre inte spelar längre. Numera är han istället en streamer för Dignitas. GeT_RiGhT klassas allmänt som en av de bästa CS-spelarna genom historien och han är därmed en av anledningarna till varför vi är stolta över att vara svenskar. Andra anledningar hittar du på Tourist.se. Genom sina år har Christopher spelat i kända lag som Ninjas in Pyjamas och Fnatic.

3.    Patrik “f0rest” Lindberg

“f0rest” är även han en av de bästa Counter Strike-spelarna i världen. Han började spela på professionell nivå i 2005 och har sedan dess ansetts vara en av de bästa spelarna inom Counter-Strike. Han är idag 33 år och spelar i Dignitas som en Rifler och AWPer. Under sina år har han också varit en del av både Fnatic och Ninjas in Pyjamas, precis som GeT_RiGhT.

4.    Adam “friberg” Friberg

Ytterligare en Dignitas-spelare är Adam “friberg” Friberg. Den 29-åriga eSportspelaren är även han en professionell Counter-Strike: Global Offensive-spelare och tidigare Counter-Strike: Source-spelare. Just nu är han en In-game leader och Rifler i Dignitas. Även han har varit en del av Ninjas in Pyjamas-laget så väl som han tävlade för Heroic under 2018 och 2019.

5.    William “Leffen” Hjelte

“Leffen” anses vara den bästa Melee-spelaren i Europa, och en av de bästa – om inte den bästa – Fox-spelaren i världen. Han spelar i Super Smash Bros. Melee, Dragon Ball FighterZ och Super Smash Bros. Ultimate. Förutom hans smeknamn “Leffen” kallas den svenska eSportspelaren även för “The God Slayer”, vilket säger rätt mycket om vad man kan förvänta sig under de matcher han deltar i.

6.    Jacob “pyth” Mourujärvi

“Pyth” är en 27-årig före detta professionell Counter-Strike: Global Offensive och Counter-Strike-spelare. Under sina år som aktiv spelare i CS: GO spelade han i många olika lag, som hatersg0nnahate, Winterfox och Ninjas in Pyjamas. Hans roll har framförallt varit Rifler (support) och han har under åren blivit ihågkommen som en av de bästa svenska spelarna.

7.    Ivan “BorasLegend” Lapanje

Givetvis får en FIFA-spelare också plats på listan. Här har vi valt att lista Ivan Lapanje, även känd som BorasLegend. Han rankas just nu som den bästa FIFA-spelaren i Sverige och vann Las Vegas World Challenge Series i 2013. Den 28-åriga Ivan har sedan sin karriärs början i 2013 spelat i lagen Copenhagen Wolves, Alliance, Trig eSports och Hashtag United.