Samarbetet mellan EA och FIFA bryts: Hur kommer E-sporten påverkas?

EA Sports och FIFA var samarbetspartners i 30 år och den första versionen av det populära fotbollsspelet FIFA Football lanserades år 1993. Sedan dess har ett nytt spel kommit ut varje år, det senaste var FIFA 2022. Parterna kom inte överens om en förlängning och uppbrottet var ett faktum när EA Sport inte fick förnyad licens och därmed valde att byta namn på spelet till EA Sports FC. Denna artikel kommer titta närmare på vilka konsekvenser detta kommer innebär för E-sporten.

Fotbollens popularitet

Fotboll är världens största sport med över 265 miljoner utövare över hela världen. Sporten står på toppen av sin popularitet där den senaste VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien hade 2 miljarder tv-tittare. Sporten innehar en sådan dragningskraft att sponsorer och andra kommersiella element vill associeras med sporten. I Sverige dominerade länge ett amatörideal inom fotbollen och Riksidrottsförbundets amatörregler avskaffades först 1967, vilket tillät utövare att börja tjäna pengar på sin sport. Idag är situationen helt annan då kommersiella inslag som betting är en självklarhet kring matcherna. Att fler svenskar väljer att tippa fotboll och den moderna mobil-tekniken tillåter människor att betta närsomhelst och varsomhelst.

Fotbollens popularitet är ett faktum även inom tv-spelsvärlden. Sedan starten 1993 har över 325 miljoner exemplar av FIFA Football sålts sedan lanseringen. Idag spelas FIFA Football regelbundet av 35 miljoner människor över hela världen. Spelet hade länge hård konkurrens av Pro Evolution Soccer, som också var ett liknande fotbollsspel, spelet hade dock varken namnrättigheterna till lag och spelare.

Stora konsekvenser för EA Sports

Uppbrottet med FIFA har redan fått stora konsekvenser för spelbolaget. Rapporter kom tätt inpå som indikerade på att hundratals anställda sade upp sig. Avdelningar som kundsupport inom företag är inte längre nödvändigt och fler positioner uppges försvinna från EA Sports huvudkontor i Austin, Texas.

FIFA uppges lansera sitt eget fotbollsspel och Gianni Infantino, FIFA-presidenten, försäkrar att det kommande spelet är det enda autentiska fotbollsspelet som kommer vara bäst på marknaden.

E-sport och FIFA Football

Att EA-sports fotbollsspel inte kommer ha namnet FIFA kommer bli svårt att vänja sig vid till en början. EA Sport fick inte förnyad licens att använda sig av namnet FIFA men innehar fortfarande rättigheterna att använda lag- och spelares namn i spelet. Cam Weber, VD på EA Sport, är fortsatt positiv trots uppbrottet med FIFA. Weber hävdar att spelet får nystart och en möjlighet att utvecklas. När FIFA försvinner som partner finns en möjlighet att börja samarbeta med nya partners.

E-sport är ett samlingsbegrepp som innefattar tävlingar som utförs på dator eller spelkonsoler. Sporten fick sitt uppsving i Sydkorea på slutet av 1990-talet och har långsamt etablerat sig som en legitim sport i Sverige. FIFA Football har varit en av de populäraste tävlingarna inom e-sport. Uppbrottet mellan EA och FIFA kommer innebära att FIFAs grepp om e-sporten kommer luckras upp och att fler aktörer kommer konkurrera på marknaden, vilket ofta innebär att produkten blir bättre. Det kommer bli spännande att se om FIFA väljer att fortsätta sin satsning på e-sporten med sitt nya spel eller om EA Sport FC kommer fortsatt vara det bästa fotbollsspelet på marknaden.