Heroes of Newerth

Heroes of Newerth, också kallat HoN, är ett multi player online battle arena-spel (MOBA) som utvecklades av S2 Games för Microsoft Windows, macOS och Linux. Spelet sägs härstamma från Warcraft III: The Frozen Throne spelkarta Defense of the Ancients och var S2 Games första MOBA-titel. Trots sin unga ålder har HoN blivit till ett av de mest populära MOBA-spelen med över 3,000,000 miljoner registrerade användare.

Så spelar man HoN

Om du inte utforskat spelat ännu är HoN ett online flerpersonsspel där två lag på 2–10 personer möts. Dessa lag kallas för Legion och Hellbourne. Målet med spelet är att förstöra motståndarlagets huvudbyggnad innan er egen blir förstörd, eller vänta på att det andra laget ger upp. För att lyckas och vinna spelet måste man vara snabb, smart och det viktigaste – ha ett bra lagarbete och förståelse för spelet. Man spelar som ett lag, vinner som ett lag och förlorar som ett lag. För att förstå spelet krävs det att man spelar några gånger och åtminstone sätter sig in i de grundläggande funktionerna.

Det finns ett par olika spellägen att välja mellan innan man börjar:
Co-op: Innebär att man spelar med andra spelare som är online eller med hjälp av bots.
Player Hosted: Med detta spelläge har man möjlighet att skräddarsy spelplanen och bjuda in andra spelare som är online.

Inom HoN väljer man en karaktär, hjälte, som man kan spela med. Som nybörjare rekommenderas det att man testar så många som möjligt för att lära sig om deras styrkor och svagheter. Det finns totalt 132 karaktärer att välja mellan och du kan inte byta karaktär under en match. Ju fler gånger du spelar med en specifik karaktär desto bättre kommer den bli.

För att din karaktär ska bli så bra som möjligt ska du samla på dig XP, som du får när du befinner dig inom motståndarnas område när en motståndare blir dödad, och guld får du genom att slåss. Med ditt guld kan du därefter köpa utrustning för att förbättra din karaktär ännu mer. I grund och botten faller alla karaktärer i 3 huvudkategorier: de med bäst uthållighet, styrka eller intelligens. Ett lag bör bestå av alla tre spelare för att matcherna ska bli framgångsrika.

Esport och Betting

Tack vare HoNs fantastiska grafik, spännande storyboard och taktiska spelande har spelet blivit utnämnt till ett av de mest klassiska MOBA-spelen någonsin och därmed även blivit väldigt populärt inom den konkurrenskraftiga eSports-världen. Spelet har bland annat spelats under Hon World Finals i flera omgångar med hundratals åskådare på plats och tusentals via livestream. Prissummorna är inte lika höga som i spel som exempelvis WoW eller Halo, men trots detta har den totala potten legat på hela 113,282 dollar!

Då spelet varit populärt inom eSportsvärlden har även intresset för betting på HoN ökat. Idag kan man numera hitta odds att spela på i de olika turneringarna på nästan varje onlinecasino eller större spelsida. Trots att HoN fortfarande är ett relativt ungt spel har det funnit en plats i många spelfantasters hjärta, vilket vi tror gör att framtiden ser ljus ut för spelet.

Allt du behöver veta om spelet

Heroes of Newerth lanserades första gången 2010 och gavs då ut av amerikanska S2 Games. Det som är unikt för spelet är att det bara går att spela online tillsammans med andra. Sedan 2011 har det varit helt gratis att spela HoN. Numera är det Frostburn Studios som står för utvecklingen av spelet. Även om det kanske inte är lika populärt som WOW och CS:GO har spelet trogna och hängivna fans.

Något som är roligt med HoN är att de har en in game butik där du kan köpa flera roliga skins och andra uppdateringar till din karaktär. Det gör spelet lite mer personligt och roligt. HoN har på kort tid byggt upp ett väldigt starkt community som alltid välkomnar nya spelare. Det är lätt att ta kontakt med andra spelare på nätet och starta ett lag tillsammans.

En del av hjältarna är tydligt inspirerade från en Warcraft III-karta vid namn “Defense of the ancients”. Det var dessutom något som framkom tidigt under lanseringen. Under åren har man gjort en rad olika uppdateringar för att förbättra spelet. Under åren har man även anordnat tävlingar där de bästa spelarna kunde mötas och göra upp i spelet.

Heroes of Newerth (HoN) speltyper

Det finns flera olika speltyper att hålla koll på inom HoN. Det vanligaste är “All Pick” vilket betyder att alla kan välja sin hjälte utan att det finns några restriktioner. Man kan även köra på en speltyp som heter “All random” då alla tilldelas en slumpmässig hjälte. Det är perfekt om man är ute efter en lite större utmaning.

Ytterligare en populär speltyp är att spela “single draft”. Då har man tre olika hjältar att välja bland. Man kommer alltså överens innan om vilken speltyp man ska köra. Sedan är det bara att börja välja hjältar.

Att välja rätt hjälte är en väldigt stor del av spelet. De flesta väljer dock att bara specialisera sig på en typ av hjälte. Om du tycker det blir tråkigt i längden kan det då vara roligt att spela varianten där alla får en slumpmässig hjälte. Då kan det gå hur som helst. Då sätter man även lagandan på prov eftersom det gäller att alla guidar varandra i spelet.

Tips och tricks

Det finns flera tips och tricks du kan använda för att förbättra dina vinstchanser i spelet. Det finns olika tips beroende på vilken typ av hjälte du spelar med. Du kan alltid läsa på lite om de olika hjältarna innan du börjar spela. Var dock beredd på att det kommer ta lite tid att lära sig spelet.

Om du vill lära dig fler tips och tricks kan du alltid kolla på Youtube-videos där kända spelar delar med sig av sina bästa tips. Det finns också ett antal spelare som streamar när de spelar HoN och samtidigt pratar om hur du kan bli en bättre spelare. Där kan man lära sig mycket om hur man spelar de olika hjältarna.

Uppdateringar att hålla koll på

Även om HoN numera görs av Frostburn Studios har de regelbundet släppt nya uppdateringar och patches. Det betyder att de hela tiden har förbättrat spelet, hjältarna och allt runt omkring. Nu har dock Frostburn valt att pausa alla kommande uppdateringar för HoN. Det var ett beslut som de tog fram 2022. Det finns i nuläget inga nyheter om detta bara var en tillfällig paus eller om de inte kommer att anpassa spelet något mer. Man gjorde ett officiellt uttalande och tackade alla trogna spelare för 12 år av minnen

Om du är ett stort fan av HoN kan det vara värt att hålla sig uppdaterad och se om det kommer några fler nyheter gällande detta. Det kan mycket väl vara så att någon annan tillverkare väljer att lansera spelet på nytt. Det är en väldigt vanlig företeelse när det kommer till så populära spel.

FAQ

Vart spelar du Heroes of Newerth?

Det går i nuläget inte att spela Heroes of Newerth då tillverkaren har valt att stänga ner tjänsten. Det kan dock komma att ändra sig i framtiden.

Är HoN det samma som DotA?

Nej, HoN är inte samma sak som DotA. Båda spelen är så kallade MOBA-spel, men det är alltså två helt olika titlar.