“Brollan” – en av våra största inom esport

ESport har blivit väldigt stort. För 20 år sedan fanns det knappt på kartan att man skulle kunna livnära sig på intresset. Då sågs det som ett tidsfördriv. Idag är det helt annorlunda. Det ses som en sport och en av de största är svensken Ludvig “Brollan” Brolin.

Det är inte många år sedan man diskuterade om datorspelande ens kunde ses som en sport, eller om det ens var rimligt att lägga sin tid på det. Idag är den debatten långt borta och istället är det tusentals unga killar och tjejer som drömmer om en framtid inom eSport.

Det anordnas turneringar och tävlingar med höga prissummor. Det finns gymnasieskolor med inriktning mot eSport och många stora idrottsklubbar, FC Barcelona och Malmö FF till exempel, har egna lag i olika discipliner. Det går bra för eSporten och dess utövare. Så bra att många lever goda live på att uteslutande spela sitt spel.

Sveriges största inom esport

Sverige har under en längre tid varit stora inom olika delar av eSporten. Det svenska laget Fnatic bildades redan 2004 och har varit dominerande på världsscenen. 2015 var ett av deras största år som följde av ett par tyngre år. Men nu har de tagit sig tillbaka till toppen. Mycket på grund av Ludvig “Brollan” Brolin.

Brollan värvades som proffs redan som 15 åring. Han spelade i en division under eliten men klättrade på ett år till en position där han värvades till Fnatic. Brollan är, precis som många andra i eSporten, ung. Han är född 2002 men redan en världsstjärna.

CS:Go

Brollan spelar det populära spelet Counterstrike: Global Offensive, även kallat CS:Go. Det är ett förstapersonsskjutspel som är krävande att spela. Det är ofta fienden dyker upp utan att man är beredd och ens reaktionsförmåga är en stor del av om man blir framgångsrik eller ej. Brollan är snabb och precis när han spelar.

Det märks att han fortfarande är ung, detta då äldre spelare ofta tappar i just reaktionstid. Under pandemiåren så har tävlingarna gått från att vara stora publikevenemang med pyro och kommentatorer. Till att spelas på distans. Detta har inte påverkat Brollan negativt. Han har vunnit stora tävlingar under denna period också.

När de stora tävlingarna kan ta in publik igen återgår dock mycket till det normala. De flesta längtar efter att få spela inför en live-publik och att många följare längtar efter att kunna följa streamsen från tävlingarna och få se sina hjältar spela tillsammans på samma scen igen. ESport har blivit en publiksport, något som få trodde för ett par decennier sedan.

CS:GO – Stort internationellt

CS:Go och andra spel som räknas in under eSport är stora internationellt. Det finns miljoner av spelare: Tusentals har förutsättningar för att spela i toppskiktet, men bara en liten andel tar sig ända dit. Det räcker inte bara att vara bra och snabb. Man måste vara uthållig också.

En av de mest framträdande nationerna, där också eSporten startade, är Sydkorea. Landet har många professionella lag och sporten tas på högsta allvar.

Senaste Nyheter