Vem är Julia ”juliano” Kiran?

Inom eSport hör man tyvärr allt för sällan om kvinnliga proffsspelare. Men en tjej som verkligen visat vart skåpet står är Julia Kiran, även känd som “juliano”. Juliano är en 27:årig tjej som varit aktiv inom eSport sedan 2010, och mer specifikt i Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Faktum är att hon länge klassats som världens bästa kvinnliga CS:GO-spelare.

Framgångar och motgångar

Julia “juliano” Kiran har sedan 2012 tävlat inom CS:GO på professionell nivå. Det hela började när hon anslöt sig till laget Oplus (O+). Efter bara ett år förflyttades hon till Druidz och därefter Bad Monkey Gaming. Det var här hennes karriär kickstartade och nu eSportfans runtom i världen fick upp sina ögon för den unga kvinnan.

Sedan dess har allting bara gått framåt. Förutom att kamma hem pokaler i praktiskt taget varje lag hon varit en del av, samt tre hela VM-guld, är Juliano en del av en kamp också. En kamp för att kvinnor ska kunna bli mer accepterade i spelcommunityt. Det har ju trots allt visat sig att hon kan en hel del. Mycket som inte ens manliga gamers kan.

Numera en ledare av XSET

Framgångarna har fortsatt att vara en del av Julianos liv. Efter flera år som lagmedlem valde hon att själv ta befälet. Numera är hon In-Game Leader i den amerikanska esports-organisationen XSET. XSET består numera av juliano i toppen och zAAz, Petra, kr4sylvya samt mimimimichaela. Ett gäng stentuffa kvinnor som spelar i Global Offensive. Senaste vinsten de kammade hem var första-plats i DreamHack Showdown Winter 2020: Europe.